• Må bra genom klimakteriet
Payment with Klarna Payment with Swish
Snabb leverans / Fraktfritt vid köp över 1000 kr

Klimakteriebesvär

Eftersom östrogen påverkar många olika organ i vår kropp uppstår då en rad olika symtom som beror på de förändrade hormonnivåerna. I Sverige är det cirka 75% av alla kvinnor i klimakteriet som lider av besvär som svettningar och värmevallningar.

Här är några exempel på vanliga klimakteriebesvär, se här för att få tips på hur du kan lindra dem.

Värmevallningar       
När östrogennivåerna sjunker förändras kroppens inbyggda termostat. Den blir betydligt känsligare för de små svängningar i temperatur som är normala. Kroppen överreagerar. En vallning känns som en våg av värme som oftast börjar i brösthöjd och sedan sprider sig upp mot hals och ansikte. Den pågår oftast någon minut, men kan vara både betydligt kortare och längre än så.

Svettningar                  
Kroppen har två inbyggda system att svalka ner sig när temperaturen blir för hög. Det ena är svettningar, genom att svetten förångas från huden får man en svalkande effekt. Det andra är genom att blodkärlen vidgas så att temperaturutbytet med omgivningen blir effektivare, det är det som syns när vi blir röda i ansiktet i samband med ansträngning eller värme.

Humörsvängningar
Många upplever en oro och rastlöshet. Man kan också vara lättirriterad och inte känna igen sig.

Nedstämdhet
Man kan uppleva en nedstämdhet till gränsen till depression och känna sig väldigt ledsen.  

Sömnproblem
I denna period har man ofta problem med sömnen, det kan vara insomningsproblem, svårt att somna om då man vaknar till på natten, eller att man vaknar väldigt tidigt. Till viss del kan man vakna av att man har nattliga vallningar och svettningar.

Fysisk och mental trötthet
Många upplever en generellt försämrad prestationsförmåga, och att man har svårare för att koncentrera sig. Minnet är sämre och man glömmer av saker som man tidigare hade full koll på.

Torra slemhinnor
Alla kroppens slemhinnor påverkas av minskad östrogennivå, vilket leder till sveda och ömhet i slidan och urinvägsbesvär. Även slemhinnorna i ögon, näsa och hals blir markant torrare.

Muskel- och ledvärk
Många känner av att man blir stelare i leder och muskler, och får värk som liknar reumatisk värk.

Förändrad fettfördelning
I samband med klimakteriet ändrar sig fettfördelningen på kroppen till att det samlas ber fett kring midjan samt runt de inre organen. Klimakteriet ska i sig inte vara orsak till viktuppgång.