• Må bra genom klimakteriet
Payment with Klarna Payment with Swish
Snabb leverans / Fraktfritt vid köp över 1000 kr

Artikel HP

Hallandsposten, Onsdagen 9 mars 2022

Anette hyllas för sin svala innovation

Anette Berggren i Torup tog emot tårta och diplom av Mari-Louise Wernersson (C).

ANETTE BERGGREN I TORUP TOG EMOT TÅRTA OCH DIPLOM AV MARI-LOUISE WERNERSSON (C).

Torup: När ingenjören Anette Berggren hamnade i klimakteriet och i samma veva drabbades av bröstcancer möttes hon av ett klent utbud av svalkande kläder för kvinnor med värmevallningar. Då tog hon saken i egna händer och startade Svalka Clothing.

Isabel Bark

NÄRINGSLIV

– Det är viktigt att ta fram produkter för kvinnor. Tyget i dessa kläder är från början framtaget för astronauter för att de skulle ha bra temperatur i rymden. Men kvinnor i klimakteriet behöver också dessa produkter, säger Anette Berggren.

Sedan många år uppvaktar C-kvinnorna i Halland kvinnliga företagare i samband med internationella kvinnodagen, som inföll i går. Denna gång var det alltså Anette Berggren i Torup som hyllades.

– Jag blev väldigt glad och överraskad. Jag är också stolt över att ha fått detta, säger Anette.

Redan på måndagskvällen fick hon ta emot ta emot tårta och diplom av Anna Roos (C) och Mari-Louise Wernersson (C).

– Anette hittade en innovativ lösning på ett bekymmer som drabbar väldigt många kvinnor. Det tycker jag är värt att lyfta upp på internationella kvinnodagen, säger Anna Roos, oppositionsråd i Hylte.

Än så länge driver Anette Berggren sitt företag Svalka Clothing på fritiden, vid sidan av jobbet som ingenjör på Stora Enso i Hylte. Affärsidén väcktes genom hennes egna upplevelser.

– När jag hamnade i klimakteriet hade jag ont av vallningar och svettningar. Senare fick jag bröstcancer och cellgiftsbehandlingen gjorde mina besvär värre. Det fanns svalkande kläder, bland annat i USA, som jag beställde hem men de var inte jättebra. Då tog jag kontakt med tygleverantören och med hjälp av dem och en tygfabrik har vi jobbat fram en bättre produkt, som kyler mer effektivt.

De första plaggen som Anette tagit fram är linnen och t-shirts, med hjälp av en mönsterkonstruktör i Halmstad. Kläderna tillverkas i Portugal och sedan ett år tillbaka är hon i gång med sin e-handel. Hennes förhoppning är att kunna växla upp verksamheten framöver.