• Må bra genom klimakteriet
Payment with Klarna Payment with Swish
Snabb leverans / Fraktfritt vid köp över 1000 kr

Artikel Hälsa

Hälsa nr 08. 2022


NASA-teknik kan hjälpa dig med dina värmevallningar!

En undersökning gjord av Socialstyrelsen visar att mer än 80 procent av kvinnor i klimakteriet har besvär med värmevallningar och svettningar.

– Genom att erbjuda snygga, enkla basplagg med temperaturreglering vill jag hjälpa kvinnor som lider av värmevallningar att få en bättre livskvalitet, säger Anette Berggren, grundare av Svalka Clothing.

Materialet i Svalka Clothings produkter är bomullstrikå som behandlats så att den får en temperaturreglerande effekt. Temperaturen regleras med hjälp av fasförändring, ett fysikaliskt fenomen som innebär att ett material tar upp energi när det ändrar fas, det vill säga går från fast till flytande. När det tar upp energi kyler det sin omgivning. När omgivande temperatur sedan sjunker kommer materialet att gå tillbaka till fast fas igen, och då avges energi till omgivningen. På så vis hålls alltid en lagom temperatur. Tekniken används till många olika applikationer men utvecklades för textil av Outlast® Technologies åt NASA.

Målgruppen är kvinnor i klimakteriet som har besvär med svettningar och värmevallningar, men plaggen kan även hjälpa andra som har liknande besvär. En sådan grupp är till exempel kvinnor som genomgår cytostatikabehandling mot bröstcancer och vid efterföljande medicinering.

– Jag upplever att få vet om att denna typ av lösning finns. Det jag har hört från mina kunder är att de känner att plaggen verkligen hjälper dem att lindra värmevallningarna. Dessutom gillar många kvaliteten och passformen, säger Anette Berggren.

Första kollektionen är ute nu och består av T-shirts och linnen i vitt och svart. Tanken är att utöka efter hand med fler färger och så småningom även andra modeller.

Läs mer: www.svalkaclothing.se